Ve večerních hodinách se mnozí lidé často zamýšlí nad tím, co připravit k večeři. Bez ohledu na to, zda se jedná milovníky masitého jídla, vegany, vegetariány, zaneprázdněné maminky nebo pilné studenty, všichni hledají inspiraci pro své večerní pokrmy. Co lze vařit k večeři?
Někteří se rádi v kuchyni vytahují a tráví tam spoustu času, zatímco jiní se snaží co nejvíce minimalizovat čas strávený u plotny. Proto jsou recepty, které jsou rychlé, jednoduché, a přesto chutné a výživné, velmi populární.
Obsah článku:
- Recepty, co dnes uvařit k večeři
- Recepty z ciziny
- Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou
- Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami
- Další zajímavé recepty
- Italská těstovinová směs s marinárou
- Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem
- Kreativní zapečené fazole s kozím sýrem a bylinkami
- Rybí filé na lůžku z květáku a brokolice
- Zdravé recepty
- Quinoa salát s ovocem a ořechy
- Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou
- Quinoa salát s fazolkami, avokádem a limetkovým dresinkem
- Pečená paprika plněná špenátem a fazolemi
- Recepty pro děti
- Mini pizzy s domácím rajčatovým základem
- Kuřecí špízy s dipem z jogurtu a bylinek
- Večeře – jedno ze tří nejdůležitějších jídel
Co uvařit k večeři? K dispozici jsou různé zdroje inspirace pro každodenní kuchaře. Recepty nabízejí širokou škálu možností od rychlých a jednoduchých jídel po sofistikované pokrmy pro každou příležitost.
Recepty, co dnes uvařit k večeři
Pokud je potřeba inspirace na dnešní večeři, lze se nechat inspirovat různorodými recepty, které přinášejí do kuchyně nové chutě a variace. Mezi takové tipy například patři:
- Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou: Kombinace grilovaného kuřecího masa s omáčkou teriyaki a sytou zeleninou je jistým hitem ve vašem jídelníčku.
- Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami: Lehký, osvěžující pokrm plný exotických chutí a vůní, který oslní i ty nejnáročnější gurmány.
Zde je ještě několik tipů oblíbených receptů, které osloví každého člena rodiny:
- Italská těstovinová směs s marinárou: Tento klasický italský recept nabízí bohatou směs těstovin podávaných s aromatickou marinárou a čerstvě nastrouhaným parmezánem.
- Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem: Lahodný losos marinovaný v medovo-sojovém glazu, grilovaný na rozpáleném grilu a podávaný s čerstvými bylinkami a citronem.
Pokud je málo času, lze zkusit následující recepty na rychlá a snadná jídla:
- Quinoa salát s ovocem a ořechy: Směs quinoy obohacená o čerstvé ovoce, ořechy a jemně nakrájenou zeleninu vytvoří osvěžující a vydatný salát, který je připraven během několika minut.
- Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou: Jednoduchá alternativa k tradiční pizze, kdy na kukuřičné tortilly rozložíte cherry rajčata, plátky mozzarelly a jemně nasekané bylinky, a pak pečete v troubě do zlatavého zbarvení.
Recepty z ciziny
Jako takové byly uvedeny kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou a rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami. Tyto recepty mohou vyřešit, co bude dnes k večeři:
Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou
Suroviny:
- 4 kuřecí prsa
- 1/2 šálku omáčky teriyaki
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička zázvoru (nastrouhaného)
- čerstvá zelenina podle vlastního výběru (např. paprika, cuketa, mrkev)
- olej na smažení
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na plátky a marinujte je směsí omáčky teriyaki, hnědého cukru, sójové omáčky, nastrouhaného česneku a zázvoru po dobu alespoň 30 minut.
- Rozpálený olej na pánvi grilujte marinovaná kuřecí prsa dozlatova.
- Mezitím na druhé pánvi opékejte nakrájenou zeleninu.
- Servírujte kuřecí prsa s grilovanou zeleninou. Podávejte s rýží nebo čerstvou bagetou.
Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami
Suroviny:
- 200 g rýžových nudlí
- 200 g krevet
- 1/2 šálku směsi čerstvých bylinek (např. petržel, koriandr, bazalka)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce oleje
Postup:
- Rýžové nudle vařte podle návodu na obalu a nechte je okapat.
- Na rozpáleném oleji na pánvi osmahněte nasekaný česnek a přidejte nakrájenou papriku.
- Přidejte krevety a smažte je dozlatova.
- Přidejte vařené rýžové nudle, směs čerstvých bylinek, sójovou omáčku a rybí omáčku. Vše smažte dohromady asi 2-3 minuty.
- Servírujte horké a ozdobte dalšími čerstvými bylinkami.
Tyto skvělé recepty zahrnující nevšední kombinace chutí
Další zajímavé recepty
Tyto skvělé recepty mohou také velice oslovit kuchaře při hledání, co k večeři. Recepty, které mohou zaujmout:
Italská těstovinová směs s marinárou
Suroviny:
- 400 g různých těstovin (penne, linguine, farfalle)
- 2 šálky marináry (domácí nebo zakoupené)
- 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
- čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Těstoviny uvařte al dente podle pokynů na obalu. Nechte okapat.
- V hrnci zahřejte marináru.
- Smíchejte uvařené těstoviny s marinárou. Přidejte nastrouhaný parmezán a čerstvé bylinky.
- Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte okamžitě s dalším parmezánem a bylinkami.
Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem
Suroviny:
- 4 filety lososa
- 1/4 šálku medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- V misce smíchejte med, sójovou omáčku, olivový olej, nasekaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř.
- Marinujte filety lososa v této směsi po dobu alespoň 30 minut.
- Rozpálený gril nebo grilovací pánev potřete olejem a grilujte marinovaný losos asi 4-5 minut na každé straně, dokud není losos pevný a propečený.
- Servírujte okamžitě s citronovými plátky a dalšími čerstvými bylinkami.
Kreativní zapečené fazole s kozím sýrem a bylinkami
Suroviny:
- 400 g vařených bílých fazolí
- 2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- 100 g kozího sýra
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte vařené bílé fazole s nasekanými bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Přesuňte směs do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete.
- Posypte povrch fazolí kozím sýrem.
- Pečte v troubě asi 20-25 minut, nebo dokud sýr nezačne lehce hnědnout.
- Hotové zapečené fazole podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo.
Rybí filé na lůžku z květáku a brokolice
Suroviny:
- 4 kusy rybích filét (například treska, losos)
- 1 hlava květáku
- 1 menší hlávka brokolice
- 2 lžíce citronového dresinku
- 50 g nastrouhaného sýra (například parmezán)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Květák a brokolici vařte do měkkého. Nechte okapat.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem rozprostřete uvařený květák a brokolici do lůžka.
- Osolte a opepřete rybí filé a položte je na lůžko z květáku a brokolice.
- Každé filé pokapejte citronovým dresinkem a posypte nastrouhaným sýrem.
- Pečte v troubě asi 15-20 minut, nebo dokud ryba není propečená a zelenina lehce zhnědne.
- Podávejte horké s čerstvým plátkem citronu.
Z těchto receptů si určitě vybere každý.
Zdravé recepty
Pokud člověk hledá zdravější variantu na večeři, je zde několik možností, co rychlého k večeři:
Quinoa salát s ovocem a ořechy
Suroviny:
- 1 šálek quinoi
- 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
- 1/2 šálku jablek (nakrájeného na kostičky)
- 1/2 šálku hroznových bobulí (překrojených)
- 1/4 šálku jemně nakrájené zeleniny (např. okurka, paprika)
- 1/4 šálku ořechů (např. vlašské, mandle)
- čerstvá petržel nebo máta (nasekaná)
- dresink podle preference (např. citronový, balsamikový)
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
- Přiveďte vodu nebo zeleninový vývar k varu a přidejte quinou. Vařte podle instrukcí na obalu, obvykle asi 15-20 minut, nebo dokud není quinoa měkká.
- Nechte quinou vychladnout na pokojovou teplotu.
- Ve velké míse smíchejte uvařenou quinou s nakrájeným ovocem, zeleninou a ořechy.
- Dochutíme solí, pepřem a dresinkem podle preference.
- Před podáváním ozdobte nasekanou petrželí nebo mátou.
Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou
Suroviny:
- 4 kukuřičné tortilly
- 1 šálek cherry rajčat (překrojených napůl)
- 1/2 šálku mozzarelly (nakrájené na plátky)
- čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano)
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte kukuřičné tortilly.
- Na každou tortillu rozložte cherry rajčata a plátky mozzarelly.
- Posypte čerstvými bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem.
- Pečte v troubě asi 8-10 minut nebo dokud mozzarella nezačne lehce hnědnout.
- Servírujte horké a můžete ozdobit dalšími čerstvými bylinkami podle chuti.
Quinoa salát s fazolkami, avokádem a limetkovým dresinkem
Suroviny:
- 1 šálek vařené quinoy
- 1/2 šálku vařených bílých fazolí
- 1 avokádo, nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- limetkový dresink (1/4 šálku džusu z limetky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte vařenou quinou, vařené bílé fazole, nakrájené avokádo a nasekanou petrželku.
- V malé misce smíchejte džus z limetky, olivový olej, sůl a pepř na limetkový dresink.
- Dresinkem zalijte quinoa směs a důkladně promíchejte.
- Podávejte jako osvěžující salát.
Pečená paprika plněná špenátem a fazolemi
Suroviny:
- 4 papriky (různých barev)
- 2 šálky vařeného špenátu
- 1 šálek vařených bílých fazolí
- 1/4 šálku nasekaných ořechů (například vlašské ořechy)
- plátek citronu pro ozdobu
- čerstvá nasekaná bazalka pro ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Papriky omyjte a vydlabejte ze semínek.
- Ve velké misce smíchejte vařený špenát, vařené bílé fazole a nasekané ořechy.
- Naplňte vydlabané papriky směsí ze špenátu, fazolí a ořechů.
- Položte naplněné papriky na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20-25 minut, dokud papriky nezměknou a náplň se prohřeje.
- Před podáváním ozdobte plátkem citronu a čerstvě nasekanou bazalkou.
Tyto jednoduché a zdravé recepty mohou být také skvělou variantou pro to, co udělat k večeři. Je to i skvělou alternativou, co zdravého k večeři. Další variantou mohou být například bulgur či čočkový dhál. Místo quinoy lze použít například kroupy.
Recepty pro děti
Jelikož je leckdy potřeba uvařit večeři i dětem, zde je několik jednoduchých nápadů, co dětem k večeři:
Mini pizzy s domácím rajčatovým základem
Suroviny:
- mini pizzová těsta (například z obchodu nebo domácí)
- rajčatové pyré
- čerstvé bylinky (například bazalka, oregano)
- mozzarella (nastrouhaná nebo nakrájená na plátky)
- ostatní oblíbené ingredience na ozdobení (například šunka, salám, zelenina)
Postup:
- Předehřejte troubu na doporučenou teplotu pro pečení pizzy.
- Na mini pizzová těsta nanesete vrstvu domácího rajčatového pyré, které jste připravili smícháním rajčatového pyré s čerstvými bylinkami.
- Posypte vrstvu rajčatového pyré nastrouhanou nebo nakrájenou mozzarellou.
- Dětem nechte volnou ruku při ozdobení jejich mini pizz oblíbenými ingrediencemi, jako je šunka, salám nebo různé druhy zeleniny.
- Pečte v troubě podle pokynů na balení mini pizzových těst, dokud nejsou okraje zlatavé a sýr rozpuštěný.
Kuřecí špízy s dipem z jogurtu a bylinek
Suroviny:
- kuřecí prsa
- řecký jogurt
- čerstvé bylinky (například petržel, koriandr)
- stroužek česneku
- plátky čerstvé zeleniny (například okurka, mrkev)
- celozrnný chléb
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte na špízy a upečte je na grilu nebo v troubě dozlatova.
- Mezitím připravte dip smícháním řeckého jogurtu s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
- Plátky čerstvé zeleniny umístěte na servírovací talíř.
- Kuřecí špízy servírujte společně s připraveným dipem a plátky celozrnného chleba.
Z těchto skvělých jednoduchých receptů lze vyřešit, co k večeři pro děti.
Večeře – jedno ze tří nejdůležitějších jídel
Večeře je důležitým bodem dne. Správně sestavený večerní pokrm může pozitivně ovlivnit kvalitu spánku a celkové zdraví. Vybrané ingredience a recepty by měly dodat tělu potřebné živiny a energii pro noční regeneraci.
Zdravá a vyvážená večeře je klíčem k celkovému zdraví a dobré náladě. Je důležité si uvědomit, jaké potraviny jsou na večer vhodné. Kvalitní večeře totiž může podpořit zdraví těla i mysli.