Příruční zavazadlo do letadla – co smí a nesmí obsahovat

Cestování letadlem s sebou nese jisté stresové momenty, obzvlášť pro ty, kteří nejsou obeznámeni s pravidly týkajícími se příručního zavazadla. Mnoho cestujících se často setkává s nejistotou ohledně toho, co mohou a nemohou vzít na palubu, což může vést k nepříjemnostem během bezpečnostních kontrol. Tyto nejasnosti mohou způsobit zdržení, dodatečné kontroly a v některých případech i nutnost vyhodit některé předměty, což není nikdy příjemné.

Mít dobře zorganizované zavazadlo, kde jsou všechny položky snadno přístupné, může urychlit bezpečnostní kontrolu a minimalizovat stres. Pečlivé plánování a příprava také znamenají, že budou po ruce všechny nezbytné položky během letu, což přispívá k pohodlnějšímu a příjemnějšímu cestování.

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Cestování letadlem s sebou nese jisté stresové momenty, obzvlášť pro ty, kteří nejsou obeznámeni s pravidly týkajícími se příručního zavazadla.

Jedním z klíčových aspektů cestování s příručním zavazadlem jsou omezení týkající se tekutin do letadla.

Pevné potraviny, jako jsou sendviče, ovoce, zelenina, sušenky nebo ořechy, jsou obvykle povoleny.

Léky mohou být také přepravovány, ovšem v originálním balení a doprovázeny lékařským potvrzením nebo receptem.

Přeprava některých předmětů do letadla je regulována přísnými bezpečnostními předpisy.

Tekutiny do letadla

Jedním z klíčových aspektů cestování s příručním zavazadlem jsou omezení týkající se tekutin do letadla. Podle mezinárodních bezpečnostních předpisů mohou cestující přepravovat pouze omezené množství tekutin v příručním zavazadle.

Každá tekutina, gel nebo aerosol musí být v nádobě o maximálním objemu 100 ml. Všechny nádoby musí být umístěny v průhledném, uzavíratelném plastovém sáčku o objemu maximálně 1 litr. Každý cestující smí mít pouze jeden takový sáček. Toto pravidlo platí pro všechny lety, včetně letů se společností Smartwings.

Existují určité výjimky z tohoto pravidla. Patří sem léky do letadla, dětská výživa a speciální dietní potraviny. Tyto položky mohou být přepravovány v množství větším než 100 ml, pokud jsou nezbytné během letu.

Jídlo do letadla

Přinést si vlastní jídlo do letadla může být skvělým způsobem, jak si zajistit pohodlí během letu, zvláště pokud má někdo specifické dietní požadavky nebo nechcete spoléhat na palubní nabídku. Při balení jídla do příručního zavazadla je však třeba dodržovat některá pravidla.

Pevné potraviny, jako jsou sendviče, ovoce, zelenina, sušenky nebo ořechy, jsou obvykle povoleny. Na druhé straně tekuté a polotekuté potraviny, jako jsou polévky, omáčky nebo jogurty, musí splňovat standardní omezení pro tekutiny, což znamená, že nesmí překročit 100 ml na nádobu a musí být umístěny v průhledném plastovém sáčku.

Je také důležité zohlednit pravidla konkrétní letecké společnosti a destinace, protože některé země mají specifické předpisy týkající se importu potravin. Například některé druhy čerstvého ovoce nebo masa mohou být zakázány při vstupu do určité země. Plánování a dodržování těchto pravidel umožní vychutnat si vlastní jídlo bez zbytečných komplikací během cesty.

Vlastní jídlo do letadla Smartwings povoluje. Stejně tak jako ostatní letecké společnosti, povolené jsou pevné potraviny a tekuté musí splňovat omezení pro tekutiny. Se společností Smartwings vlastní jídlo do letadla mohou cestující využít.

Léky do letadla

Přeprava léků do letadla je dalším důležitým aspektem cestování. Lidé často potřebují mít své léky po ruce, ať už na krátké nebo dlouhé lety. Léky do letadla, které jsou nezbytné během letu, by měly být přepravovány v příručním zavazadle. Pokud je to možné, měly by být léky v originálním balení a doprovázeny lékařským potvrzením nebo receptem.

Tekuté léky mohou být přepravovány v množství větším než 100 ml, je však vhodné informovat bezpečnostní personál předem. Důvodem je nutnost kontroly tekutin, která probíhá v rámci bezpečnostních opatření. Bezpečnostní personál tak má možnost léky prohlédnout a ověřit jejich pravost.

Co do příručního zavazadla

Co do příručního zavazadla zabalit, je klíčovou otázkou pro každého cestujícího. Mezi nezbytné položky, které by měly být vždy po ruce, patří cestovní dokumenty, jako jsou pas, letenky, a případně víza. Dále jsou důležité peníze, kreditní karty a elektronická zařízení, jako jsou mobilní telefon, tablet nebo laptop, spolu s nabíječkami.

Další věci v příručním zavazadle už jsou na zvážení každého individuálně. Někteří s sebou berou hygienické potřeby, kosmetiku a oblečení. Pro všechny tyto zmíněné věci platí dodržování pravidel pro příruční zavazadla.

Letecká společnost Smartwings příruční zavazadlo má v ceně letenky a pro přepravu věci platí stejné dodržování pravidel jak již bylo zmíněno.

Co do příručního zavazadla zabalit, je klíčovou otázkou pro každého cestujícího.

Zapalovač do letadla

Přeprava zapalovače do letadla je regulována přísnými bezpečnostními předpisy. Většina leteckých společností, včetně mezinárodních předpisů, povoluje cestujícím mít u sebe jeden zapalovač, který musí být přepravován přímo na osobě, například v kapse nebo kabelce.

Zapalovače není dovoleno umisťovat do příručního zavazadla ani do odbavených zavazadel, aby se předešlo riziku neúmyslného vznícení. Výjimkou jsou elektrické zapalovače a zapalovače s nebezpečným obsahem, jako jsou zapalovače na benzín, které jsou obvykle zcela zakázány.

Deodorant do letadla

Přeprava deodorantu do letadla je běžnou záležitostí, je však třeba dodržovat určitá pravidla. Pokud je deodorant ve formě spreje, gelu nebo tekutiny, musí splňovat standardní omezení pro tekutiny, což znamená, že nádoba nesmí přesáhnout objem 100 ml.

Tento deodorant musí být umístěn v průhledném, uzavíratelném plastovém sáčku spolu s ostatními tekutinami, gely a aerosoly, a celkový objem těchto tekutin nesmí překročit 1 litr.

Tuhé deodoranty nejsou omezeny těmito pravidly a lze je přepravovat bez omezení v příručním zavazadle. Dodržování těchto pravidel zajistí hladký průchod bezpečnostní kontrolou a umožní cestujícím udržet si svěžest během letu.

Kosmetika do letadla

Přeprava kosmetiky do letadla je běžnou součástí přípravy na cestu, nicméně je nutné dodržovat opět specifická bezpečnostní pravidla.

Kosmetika, včetně produktů jako je lak na vlasy do letadla, musí splňovat omezení pro tekutiny, pokud jsou ve formě sprejů, gelů nebo tekutin. To znamená, že jednotlivé nádoby nesmí překročit objem 100 ml a musí být umístěny v průhledném, uzavíratelném plastovém sáčku spolu s ostatními tekutými předměty, jako jsou šampony nebo parfémy.

Pro tuhé formy kosmetických produktů, jako jsou tužky na oči, rtěnky, pudry nebo tuhé laky na vlasy do letadla, neexistují obvykle žádná omezení. Tyto produkty lze přepravovat bez omezení v příručním zavazadle.

Žiletka do letadla

Přeprava žiletek do letadla podléhá určitým pravidlům a omezením, která jsou zavedena kvůli bezpečnostním opatřením. Žiletky s otevřeným ostřím, jako jsou klasické holicí žiletky, jsou obvykle zakázány v příručním i odbaveném zavazadle kvůli riziku zranění. Tento zákaz zahrnuje i žiletky na holení a břitvy s výměnnými ostrými čepelemi.

Pokud je potřeba vzít s sebou holicí nástroj, doporučuje se použití bezpečnostních žiletek s jednorázovými čepelemi, které jsou obvykle povoleny na palubě. Tyto žiletky jsou považovány za bezpečné, pokud jsou zabalené nebo uložené v bezpečnostním krytu, aby se minimalizovalo riziko úrazu.

Co nesmí do letadla Smartwings

Existují určité předměty, které nejsou povoleny v příručním zavazadle při letech se společností Smartwings. Tyto zahrnují:

  • NEBEZPEČNÉ PŘEDMĚTY: Nože, nůžky, žiletka do letadla (kromě bezpečnostních holicích strojků), zbraně.
  • TEKUTINY NAD 100ML: Parfémy, nápoje, gely, krémy (nad 100 ml v jednotlivé nádobě).
  • VÝBUŠNINY A HOŘLAVINY: Zapalovač do letadla (jeden kus je povolen), pyrotechnika, paliva.

Tyto předměty je tedy nutné nechat doma, pokud člověk cestuje pouze s příručním zavazadlem. Mnohé z nich lze sbalit do odbaveného zavazadlo, nicméně je nutné zkontrolovat specifické podmínky pro odbavené zavazadlo.

Co si mohu vzít do letadla do příručního zavazadla

Jak bylo zmíněno výše, to co je možné si vzít do letadla závisí na specifických pravidlech letecké společnosti a bezpečnostních předpisech, které platí na letišti.

Obecně je povoleno mít u sebe osobní dokumenty jako pas a letenku, peníze, mobilní telefon a další elektroniku, léky a základní toaletní potřeby jako kartáček na zuby a deodoranty v množství do 100 ml. Tuhé kosmetické produkty a některé specifické předměty, jako je tužka na oči nebo tužkové baterie, jsou také obvykle povoleny.

Dále je obecně povolen deštník do letadla, pokud nemá ostré hroty nebo jiné nebezpečné prvky. Deštníky do letadla jsou povoleny v příručním zavazadle, pokud se vejdou do rozměrů a hmotnosti stanovených leteckou společností pro příruční zavazadlo. Je doporučeno mít deštník dobře zabaleny a připravený na rychlý přístup při vstupu do letadla.

Mít dobře zorganizované zavazadlo, kde jsou všechny položky snadno přístupné, může urychlit bezpečnostní kontrolu a minimalizovat stres.

Praktické tipy pro balení příručního zavazadla

Při balení příručního zavazadla do letadla je důležité být organizovaný a dodržovat pravidla, aby vaše cesta byla co nejplynulejší. Zde je několik praktických tipů:

  • Kontrola pravidel zvolené letecké společnosti.
  • Zvolení kvalitních cestovních tašek a organizérů.
  • Balení tekutin do průhledného plastového sáčku.
  • Udržování důležitých dokumentů a cenností na dosah ruky.

Balit příruční zavazadlo do letadla může být náročné, nicméně dodržování pravidel ušetří čas i stres při bezpečnostních kontrolách.


Uživatelé si v aplikaci Revolut mohou směňovat měnyplatit v obchodech a restauracíchvybírat hotovost z bankomatů a sledovat své transakce jak v Česku, tak hlavně v zahraničí.


Důkladná znalost předpisů a správné balení může značně usnadnit celý proces a zlepšit celkový zážitek z cestování. Klíčové je předem se seznámit s omezeními, která se týkají příručního zavazadla, jako jsou pravidla pro přepravu tekutin, elektroniky a osobních předmětů.