Historie falafelu sahá až do starověkého Egypta, kde se smažené kuličky z bobů podávaly jako pouliční jídlo. Postupně se falafel rozšířil do celého Blízkého východu a stal se oblíbenou součástí tamější kuchyně. Dnes si ho každý vychutnat v restauracích i v pohodlí domova.
Co je to falafel? Jak si ho připravit a s čím ho podávat? Na to všechno a mnohem více odpoví tento článek. Čtenáři se mohou těšit například na recept jak na falafel, tak na pita chléb.
Shrnutí článku o falafelu v 5 bodech:
1. Historie a popularita:
- Falafel pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě.
- Je to smažená kulička nebo placička z cizrny, bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo.
- Stále více si získává popularitu i v západních zemích.
2. Recepty a tipy:
- Článek obsahuje recepty na falafel, pita chléb a návod, jak uvařit cizrnu.
- Nabízí tipy na variace falafelu s olivami, sušenými rajčaty nebo chilli papričkami.
- Popisuje, jak smažit falafel i jak ho péct v troubě.
3. Dresinky a použití:
- Nabízí recepty na jogurtový, tahini a avokádový dresink do tortilly.
- Falafel se podává v pitě, tortille, na talíři s rýží nebo salátem.
- Je skvělý do mezze a hodí se k rajčatům, okurkám, cibulce a pikantní omáčce.
4. Zdravé benefity:
- Falafel je nízkotučný a nízkokalorický pokrm.
- Je bohatý na bílkoviny, vlákninu a železo.
- Vhodný pro vegetariány, vegany a pro ty, co chtějí jíst méně masa.
5. Další informace:
- Článek popisuje, jak uvařit cizrnu klasicky i v tlakovém hrnci.
- Nabízí tipy na použití cizrny jako přílohy k masu, rybám, zelenině a do polévek.
- Poskytuje shrnutí o kebabu s falafelem a jeho výhodách.
Falafel – co to je?
Falafel je smažená kulička nebo placička z cizrny. Pochází z Egypta a je tradičním pokrmem na Blízkém východě. Díky cizrně je bohatý na bílkoviny, vlákninu a železo. Jedná se o nízkotučný a nízkokalorický pokrm. Falafel má lahodnou a ořechovou chuť, která se skvěle hodí k hummusu, tahini a zelenině.
Egypt je odpovědí na otázku, kam na dovolenou v říjnu, neboť tam v tomto období panuje oproti letním výhním již snesitelné počasí a snídani s falafelem lze vychutnávat pod širým nebem s výhledem na moře.
S čím podávat falafel
Falafel se podává v pitové kapse s hummusem, tahini a zeleninou. Může se ale servírovat i v tortille, na talíři s rýží nebo salátem, nebo jako součást mezze. Oblíbená je kombinace s rajčaty, okurkou, cibulí, salátem a pikantní omáčkou.
Pita chleba – recept
Pita chléb je jednoduchý a chutný chléb, který se snadno připravuje doma. Je ideální pro gyros, falafel a další pochutiny.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje
Postup
- Droždí se smíchá s trochou vlažné vody a cukru a nechá se vzejít.
- Do mísy se proseje mouka se solí a přidá se vzešlý kvásek, zbylá voda a olej.
- Vypracuje se hladké a elastické těsto, které se nechá na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
- Vykynuté těsto se rozdělí na 6 dílů, které se vytvarují do bochánků.
- Bochánky se rozválí na tenké placky o průměru cca 20 cm.
- Placky se pečou v rozpálené troubě na 200 °C asi 5 minut dozlatova.
- Upečený pita chléb se nechá vychladnout a podává se s gyros, falafelem a dalšími pochutinami.
Pita chléb je chutný a univerzální chléb, který se hodí pro mnoho jídel. Často se podává s gyrosem, falafelm a hummusem. Pita chléb se dá také smažit na pánvi.
Dresing do tortilly
Dresink je důležitou součástí tortilly, protože dodává chuti a šťavnatosti. Existuje mnoho druhů dresinků, které se hodí do tortilly, záleží na preferencích a chuti náplně.
Mezi oblíbené dresinky do tortilly patří:
- Jogurtový dresink: Jogurt se smíchá s bylinkami (pažitka, petrželka, koriandr), česnekem, solí a pepřem.
- Tahini dresink: Tahini pasta se smíchá s citronovou šťávou, vodou, česnekem a kořením.
- Avokádový dresink: Avokádo se rozmačká s citronovou šťávou, česnekem, solí a pepřem.
- Majonézový dresink: Majonéza se smíchá s kečupem, hořčicí, solí a pepřem.
Při výběru dresinku je důležité zvážit chuťové kombinace s náplní tortilly. Například k masové náplni se hodí pikantní dresink, k zeleninové náplni jogurtový nebo tahini dresink. Ve všech případech platí, že lze všechny dipy použít i jako dresing na salát.
Cizrnový falafel
Cizrna je nejběžnější surovinou pro falafel. Díky své chuti a struktuře je ideální pro smažení kuliček. Lze použít konzervovanou cizrnu, nebo si ji uvařit sami. Cizrnový falafel je klasická varianta, která je oblíbená pro svou chuť a nutriční hodnotu. Cizrna je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo.
Falafel z cizrny je skvělou volbou pro vegetariány a vegany. Je to chutné a výživné jídlo, které si člověk může vychutnat na mnoho způsobů. Lze experimentovat s recepty a objevit svou oblíbenou variantu falafelu.
Domácí falafel – recept
Falafel je lahodná a výživná pochoutka z cizrny, která se dá snadno připravit doma. Je to skvělá alternativa k masu a hodí se do pita chleba, tortilly, salátů nebo jako součást mezze.
Ingredience:
- 500 g cizrny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/4 hrnku petrželky
- 1/4 hrnku koriandru
- Olej na smažení
Postup:
- Cizrna se namočí přes noc do studené vody.
- Voda se slije a cizrna se rozmixuje v mixéru s cibulí, česnekem, solí, pepřem, kmínem, koriandrem, petrželkou a koriandrem.
- Z těsta se vytvarují kuličky a smaží se dozlatova v rozpáleném oleji.
- Falafel se podává s pitou, hummusem, tahini a zeleninou.
Tipy:
- Do falafelu se můžou přidat i další ingredience, například olivy, sušená rajčata nebo chilli papričky.
- Na falafel se dá použít i cizrna z konzervy.
Domácí falafel je chutný a zdravý pokrm, který je ještě lepší, když si ho člověk vychutná s přáteli a rodinou.
Falafel v troubě
Falafel se dá jednoduše připravit i v troubě. Těsto se vytvaruje do kuliček a peče se na plechu vyloženém pečícím papírem na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Falafel z trouby je zdravější varianta, jelikož se nesmaží v oleji.
S čím jíst hummus
Hummus je lahodná a výživná pomazánka z cizrny, tahini pasty, olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Tradičně se podává s pitou, ale hodí se i k mnoha dalším pochoutkám.
Tipy:
- Zelenina: Hummus se výborně hodí k čerstvé zelenině, jako je mrkev, okurka, paprika, celer nebo rajčata. Zeleninu se nakrájí na tyčinky nebo plátky a namáčí se do hummusu.
- Pečivo: Hummus se maže na chleba, pitu nebo toasty. Lze ho také použít jako náplň do sendvičů.
- Chipsy a krekry: Hodí se k nachos, tortille chipsům, bramborovým chipsům a krekrům.
- Maso: Hummus se dá použít jako dip k masu, například kuřecímu, hovězímu nebo jehněčímu.
- Falafel: Tradičně se podává s falafelem, smaženými kuličkami z cizrny.
- Saláty: Dá přidat do salátů, aby jim dodal chuť a bílkoviny.
- Polévky: Hummus se dá použít jako zahušťovadlo do polévek.
Hummus je univerzální pomazánka, která se hodí k mnoha druhům jídel.
Kebab falafel
Kebab s falafelem je chutná a zdravá alternativa k masovému kebabu. Místo masa se skládá z cizrnových kuliček falafelu. Falafel se podává v pitě nebo tortille s hummusem, tahini a zeleninou. Je to skvělá volba pro vegetariány a vegany, nicméně i pro ty, kteří chtějí jíst méně masa.
Výhody kebabu falafel:
- Zdravý: Falafel je bohatý na bílkoviny, vlákninu a železo. Je to také nízkotučný a nízkokalorický pokrm.
- Chutný: Falafel má lahodnou a ořechovou chuť, která se skvěle hodí k hummusu, tahini a zelenině.
- Všestranný: Kebab falafel se dá jíst jako svačina, oběd i večeře. Lze ho také zabalit s sebou na cesty.
- Dostupný: Falafel se dá snadno připravit doma, ale je také k dostání v mnoha restauracích a fast foodech.
Kebab falafel je chutný, zdravý a všestranný pokrm, který si může vychutnat každý.
Jak připravit cizrnu
Cizrnu lze připravit několika způsoby: vařením, namáčením a klíčením. Vaření je nejběžnější způsob přípravy. Cizrnu je třeba namočit přes noc a poté ji vařit doměkka. Namáčení a klíčení zvyšuje nutriční hodnotu cizrny a zlepšuje její stravitelnost.
Jak uvařit cizrnu – recept
Vaření cizrny je jednoduché a zvládne ho i začátečník. Níže je menší návod, jak na to.
Ingredience:
- 500 g cizrny
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody (volitelně)
Postup:
- Cizrna se propláchne a namočí se přes noc do studené vody.
- Voda se slije a cizrna se vloží do hrnce.
- Zalije se studenou vodou a přidá se sůl a jedlá soda.
- Cizrna se vaří doměkka, cca 45-60 minut.
- Uvařená cizrna se scedí a nechá se vychladnout.
Tipy:
- Cizrnu se dá vařit i v tlakovém hrnci, doba vaření se zkrátí na cca 20 minut.
- Do vody se může přidat bobkový list a nové koření pro zvýraznění chuti.
- Uvařená cizrna se dá zamrazit a použít později.
Cizrna je chutná a výživná luštěnina, která se hodí do mnoha druhů jídel.
Cizrna jako příloha
Tato luštěnina se hodí jako příloha k mnoha druhům jídel. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a železo.
K jakým jídlům se dá podávat:
- Maso: K pečenému kuřeti, hovězímu masu, vepřovému masu a jehněčímu.
- Ryby: K pečené rybě, grilované rybě a smažené rybě.
- Zelenina: Cizrna se hodí k pečené zelenině, grilované zelenině a dušené zelenině.
- Saláty: do salátů s rajčaty, okurkou, paprikou, cibulí a bylinkami.
- Polévky: Cizrna se dá použít do zeleninových polévek, rajčatové polévky a kuřecí polévky.
Cizrna je univerzální příloha, která se hodí k mnoha druhům jídel. Je chutná, výživná a zdravá.